Skip to main content

Re Generacija na YODA radionicama u Podgorici!

YODA 
Youth organization for drug action (YODA) je treću radionicu ove godine organizovao u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici u periodu od 11. do 14. maja. Radionici su prisustvovali predstavnici organizacija iz sedam evropskih država: Srbije, Poljske, Ukrajine, Slovačke, Belgije, Crne Gore i Albanije. Ispred tima Regeneracije učestvovali su:  Stefan Pejić, Teodora Jovanović i Vladana Stepanović.


Praktičnii deo radionice se sastojao iz internacionalnih grupnih vežbi. Prva grupa vežbi je bila usmerena na rešavanje zadatih problema studija slučaja različitih grupa mladih u riziku (mladi korisnici droga, mladi beskućnici, mlade traseksualne osobe...). Tokom razmatranja slučajeva smo poredili zakone i mogućnosti koji postoje u različim državama i pokušali do dođemo do rešenja problema. Drugi dan radionice je glavni akcenat grupnog rada bio na rešavanju problema kršenja ljudskih prava mladih u riziku. Predstavnik svake države učesnice seminara je u kratkim crtama izneo glavne primere kršenja ljudskih prava koj su najučestaliji u njihovim sredinama. Nakon toga smo u internacionalnim grupama mapirali i razmatrali slučajeve kršanja ljudskih prava na zadatim slučajevma, poredili koje organizacije i državne institucije bi mogli da uključimo i za iste pokušali da pronađemo najbolje rešenje za iste u idealnim situacijama.

Poseta LGBTQI Drop In-u 

Pored praktičnog grupnog rada organizovana je poseta i NVO Juventas, organizaciji domaćinu ove radionice. Posetili smo njihov drop in centar za korisnike droga i seksualne radnice i upoznali se načinom rada ove NVO kao i drop in centar za LGBT. Oba drop in centra pored usluga pružanja psihosocijalne pomoći korisnicima i usluga podele kondoma i sterinih pribora za injektiranje imaju i terenski rad dva puta nedeljno. Smatram da je to od velikog značaja jer na taj način zaposleni uspevaju da dosegnu i do korisnika koji nisu u Podgorici. Pored poseta drop in centru obišli smo i napuštene vagone i barake u blizini železničke stanice u kojima borave injektirajući korisnici droge, ali i obalu reke Ribnice gde najčešće tokom letnjih dana i noći vreme provode mladi beskućnici.

Tim Re Generacije 
Razmene iskustva i upoznavanja sa zakonima i mogućnostima pomoći mladima u riziku u različitim državama od velikog značaja je i umrežavanje organizacija učesnica. Neki od utisaka naših učesnika su da naša država može mnogo da nauči od drugih država koje u mnogo većoj meri od nas rade na programima smanjenja štete. Ono što je neophodno je da se i Beogradu otvori bar jedan drop in centar za početak kako bi se doseglo do injektirajućih korisnika droga, a zatim postepeno da se radi na širenju mreže. Pored toga prevencija i rad na smanjenju štete kod rekreativnih korisnika droga je od velikog značaja i velike organizacije koje prave događaje s elektronskom muzikom bi trebale toga da budu više svesne kao što je slučaj sa organizacijama na pimer u Belgiji.
                                   

Comments

Popular posts from this blog

Re Generacija u Istočnoj Evropi. YODA radionice, Varšava i Kijev, 2018.

U okviru evropske mreže organizacija koje se bave mladima u povećanom riziku,  Youth Organisation for Drug Action in Europe , tim Re Generacije, proveo je poslednjih 10 dana poseti Varšavi,  i Kijevu na studijskoj poseti u okviru radionica za podizanje kapaciteta članova YODA mreže, zajedno sa još 22 mladih iz Evrope.  Nakon par sati odmora po dolasku z Varšavu nekolicina je posetila novootvorenu kancelariju Fondacije za socijalnu edukaciju I, odnedavno, SIN (Studentska inicijativa za politike prema drogama) gde smo, iz prve ruke, saznali o načinu primene metoda smanjenja štete uzrokovane drogama u Poljskoj, konkretno Varšavi, iako SIN funkcioniše i u ostalim gradovima Poljske, npr Krakov. U prostorijama njihove kancelarije smo se videli sa kolegama sa kojima smo pričali o drug checking-u koji postaje osnova njihovog outreach programa. Povodom podizanja svesti i edukacije mladih, SIN i FES su organizovali info pult u okviru #afterparti kapmanje I projekta,   i postavili

Za bezbednija noćna okruženja, Drugstore i Re Generacija Beograd za Tbilisi!

  11. maja policija Gruzije napravila je raciju u čuvenom klubu Bassiani i Cafe Galery, u glavnom gradu Tbilisiju. Zvanično navedeni razlog za napad su nedavni smrtni slučajevi vezanih za droge i optužbe za trgovinu drogom. Klub Bassiani je bio pod rastućim pritiskom desničarskih grupa nakon što je pet mladih umrlo u poslednje 3 nedelje, nakon sto su nenamerno konzumirali fentanil koji je bio adulterant supstancama koje su koristili. Specijalne policijske snage blokirale su klub noć 11. Maja iako je Bassiani je objavio izjavu na svojoj Facebook stranici tvrdeći da ovi mladi nisu bili u njihovom klubu i da Bassiani nema nikakve veze sa ovim slučajevima smrti. Prema svedocima, specijalne policijske snage upale su u klub sa pendrecima i sa mitraljezima, blokirale ga dok su muzičari i publika bili zarobljeni u istom. Dva osnivača kluba su uhapšena. Gruzijske vesti Civil.de izveštavaju da su naoružana policija napravila raciju na lokaciji oko 1am i uhapsila 8 ljudi, dok se na dr