Skip to main content

Re Generacija na YODA radionicama u Podgorici!

YODA 
Youth organization for drug action (YODA) je treću radionicu ove godine organizovao u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici u periodu od 11. do 14. maja. Radionici su prisustvovali predstavnici organizacija iz sedam evropskih država: Srbije, Poljske, Ukrajine, Slovačke, Belgije, Crne Gore i Albanije. Ispred tima Regeneracije učestvovali su:  Stefan Pejić, Teodora Jovanović i Vladana Stepanović.


Praktičnii deo radionice se sastojao iz internacionalnih grupnih vežbi. Prva grupa vežbi je bila usmerena na rešavanje zadatih problema studija slučaja različitih grupa mladih u riziku (mladi korisnici droga, mladi beskućnici, mlade traseksualne osobe...). Tokom razmatranja slučajeva smo poredili zakone i mogućnosti koji postoje u različim državama i pokušali do dođemo do rešenja problema. Drugi dan radionice je glavni akcenat grupnog rada bio na rešavanju problema kršenja ljudskih prava mladih u riziku. Predstavnik svake države učesnice seminara je u kratkim crtama izneo glavne primere kršenja ljudskih prava koj su najučestaliji u njihovim sredinama. Nakon toga smo u internacionalnim grupama mapirali i razmatrali slučajeve kršanja ljudskih prava na zadatim slučajevma, poredili koje organizacije i državne institucije bi mogli da uključimo i za iste pokušali da pronađemo najbolje rešenje za iste u idealnim situacijama.

Poseta LGBTQI Drop In-u 

Pored praktičnog grupnog rada organizovana je poseta i NVO Juventas, organizaciji domaćinu ove radionice. Posetili smo njihov drop in centar za korisnike droga i seksualne radnice i upoznali se načinom rada ove NVO kao i drop in centar za LGBT. Oba drop in centra pored usluga pružanja psihosocijalne pomoći korisnicima i usluga podele kondoma i sterinih pribora za injektiranje imaju i terenski rad dva puta nedeljno. Smatram da je to od velikog značaja jer na taj način zaposleni uspevaju da dosegnu i do korisnika koji nisu u Podgorici. Pored poseta drop in centru obišli smo i napuštene vagone i barake u blizini železničke stanice u kojima borave injektirajući korisnici droge, ali i obalu reke Ribnice gde najčešće tokom letnjih dana i noći vreme provode mladi beskućnici.

Tim Re Generacije 
Razmene iskustva i upoznavanja sa zakonima i mogućnostima pomoći mladima u riziku u različitim državama od velikog značaja je i umrežavanje organizacija učesnica. Neki od utisaka naših učesnika su da naša država može mnogo da nauči od drugih država koje u mnogo većoj meri od nas rade na programima smanjenja štete. Ono što je neophodno je da se i Beogradu otvori bar jedan drop in centar za početak kako bi se doseglo do injektirajućih korisnika droga, a zatim postepeno da se radi na širenju mreže. Pored toga prevencija i rad na smanjenju štete kod rekreativnih korisnika droga je od velikog značaja i velike organizacije koje prave događaje s elektronskom muzikom bi trebale toga da budu više svesne kao što je slučaj sa organizacijama na pimer u Belgiji.
                                   

Comments

Popular posts from this blog

#DAZNAMŠTARADIM

Kada se dogodi smrtni ishod kao posledica uzimanja droga i alkohola na muzičkom festivalu ili u klubu, mediji i javnost uglavnom se fokusiraju na činjenicu da je osoba koja je izgubila život koristila nedozvoljenu psihoaktivnu supstancu. Nakon nedavnih događaja u svetu i Evropi, ali i u Srbiji, sve češća je pojava rasprave o bezbednosti mladih usmerena na sprečavanje mladih ljude da koriste psihoaktivne supstance, od krivičnog gonjenja kada je zakonodavstvo u pitanju, do demonizacije kulture noćnog života zbog navodnog podsticanja upotrebe droga. 
Iako krvično zakonodavstvo u Srbiji omogućava nadležnim organima da krivično gone organizatora događaja i/ili vlasnika mesta na kome se psihoaktivne supstance koriste, za omogućavanje upotrebe psihoaktivnih supstanci, takva zakonska rešenja su kontraproduktivna, jer posetioci muzičkih festivala i klubova uprkos kriminalizaciji koriste psihoaktivne supstance. Sa druge strane organizatori istih ne obezbeđuju programe smanjenja štete, kao što su…

Re Generacija na Rights Reporter Foundation Video Advocacy treningu

Izveštaj sa Rights Reporter Foundation Video Advocacy treninga, Budimpešta, novembar 2018
Ovog novembra, RRF organizovao je još jedan video advocacy trening u Budimpešti. Tokom pet dana treninga, učesnici iz Mađarske, Estonije, Belorusije, Češke, Poljske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije učili su šta je video advocacy i na koji način mogu koristiti video u svojim kampanjama. Praktični deo treninga fokusirao se na snimanje i montiranje, a poslednjeg dana, učesnici su imali predavanje i radionicu o saradnji s medijima i distribuciji svojih filmova.
Tokom prvog dana, Ištvan Gabor Takač i Piter Sorosi su pričali o tome šta je zapravo video advocacy, kako koristiti snimke u kampanjama, a videli smo i par primera njihovog dosadašnjeg rada, nakon čega smo prošli kroz tehničke aspekte, kako snimanja, tako i intervjuisanja. Kasnije, učesnici su podeljeni u četiri grupe, a drugog dana treninga poslati su na četiri različite lokacije kako bi počeli sa snimanjem. Jedna grupa sni…

A Year Long Battle for Transparent Policy Making

Amendments of the Law on Psychoactive and Controlled Substances in Serbia. Read about the controversial and not-transparent process of the adoption of the amendments, and the fight of NGOs to be involved.
In the process of harmonisation with EU regulations, and especially in order to organise services more efficiently in the Republic of Serbia, amendments to the Law on Psychoactive and Controlled Substances aim to address the introduction of new organisational units whose role is to provide conditions for implementing effective mitigation measures for harmful consequences of “drug abuse“ as stated by the Ministry of Health. Amendments to the Law on Psychoactive and Controlled Substances foresee the establishment of a Drug Monitoring Centre, tasked with collecting statistical data related to drug use in the general population, needs for treatment, infectious diseases and mortality associated with drug use, data in drug-related links to crimes, drug seizures, and the drug market. That …