Skip to main content

Re Generacija na Rights Reporter Foundation Video Advocacy treningu


Izveštaj sa Rights Reporter Foundation Video Advocacy treninga, Budimpešta, novembar 2018

Ovog novembra, RRF organizovao je još jedan video advocacy trening u Budimpešti. Tokom pet dana treninga, učesnici iz Mađarske, Estonije, Belorusije, Češke, Poljske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije učili su šta je video advocacy i na koji način mogu koristiti video u svojim kampanjama. Praktični deo treninga fokusirao se na snimanje i montiranje, a poslednjeg dana, učesnici su imali predavanje i radionicu o saradnji s medijima i distribuciji svojih filmova.

Tokom prvog dana, Ištvan Gabor Takač i Piter Sorosi su pričali o tome šta je zapravo video advocacy, kako koristiti snimke u kampanjama, a videli smo i par primera njihovog dosadašnjeg rada, nakon čega smo prošli kroz tehničke aspekte, kako snimanja, tako i intervjuisanja. Kasnije, učesnici su podeljeni u četiri grupe, a drugog dana treninga poslati su na četiri različite lokacije kako bi počeli sa snimanjem. Jedna grupa snimala je centar za beskućnike, druga grupa jedan od poslednjih programa zamene igala, treća grupa išla je u Romsko naselje, dok je četvrta posetila rehabilitacioni centar.

Kao predstavnik Re Generacije bio sam u grupi koja je posetila Megalo, rehabilitacioni centar čiji su klijenti uglavnom izbačeni iz škole zbog konzumacije ili distribucije droge, mada je centar otvoren za sve koji žele da učestvuju u aktivnostima koje ovo fenomenalno mesto nudi. Kada neko kaže rehybilitacioni centar, odnosno centar za odvikavanje, prva slika koja se u glavi javlja uglavnom je bolnički ambijent.. Megalo je sve samo ne to – klijenti su slobodni da u programu učestvuju u meri u kojoj oni to žele, i u svakom momentu mogu prestati da dolaze. Klijentima su na raspolaganju mnogobrojne aktivnosti, od sporta i umetnosti, preko zajedničkih izleta u prirodu okoline Budimpešte, do muzikoterapije i časova kuvanja.
Tim ovog centra čine socijalni radnici, psiholozi, psihijatri i volonteri koji klijentima nude kako grupnu, tako i individualno psihoterapiju, a jedan od najbitnijih programa koji centar nudi jesu upravo časovi, kako bi klijenti uspeli da dobiju diplomu srednjoškolskog obrazovanja. Tokom umetničkih radionica, klijenti su oslikavali zidove, ali i pravili najrazličitije dekoracije za prostor. Učestvovanjem u uređivanju prostora u kom provode dosta vremena, prostor postaje bliskiji i u njemu se, kako Džulija, jenda od volonterki kaže, osećaju sigurno i doživljavaju kao drugu kuću.
Sledeća dva dana bila su posvećena montaži. Ištvan nam je objasnio osnove softvera za montiranje i počeli smo s radom na snimcima napravljenim prethodnih dana. Petog dana treninga, Piter je govorio o distribuciji filmova i saradnji s medijima, što je bilo veoma korisno i zabavno. Kasnije smo imali radionicu u parovima u toku kojr smo bili reporteri, odnosno sagovornici kako bismo vežbali način na koji se možemo nositi s potencijalno neprijatnim pitanjima, ali i kako da na najbolji način prenesemo svoju poruku gledaocima. Nakon radionice, gledali smo i analizirali neke od intervjua, razgovarali o dobrim i lošim stranama svakog.  Pred kraj dana, gledali smo neke filmove nastale u toku treninga i pričali o budućim planovima koji se odnose na primenjivanje znanja stečenog na treningu.


Ovo je bio veoma zabavan i korisan trening u toku kog smo prošli kroz sve faze video produkcije, imali priliku da snimamo na zabavnim lokacijama i pričamo s ljudima koji rade fenomenalan i bitan posao. Direktna primena naučenog i sama šitina treninga, po meni su bile njegove najveće snage. Tome svemu dodajte super društvo i atmosferu, kao i odlične organizatore - šta vam više treba?

Stefan Pejić 

Comments

Popular posts from this blog

Re Generacija u Istočnoj Evropi. YODA radionice, Varšava i Kijev, 2018.

U okviru evropske mreže organizacija koje se bave mladima u povećanom riziku,  Youth Organisation for Drug Action in Europe , tim Re Generacije, proveo je poslednjih 10 dana poseti Varšavi,  i Kijevu na studijskoj poseti u okviru radionica za podizanje kapaciteta članova YODA mreže, zajedno sa još 22 mladih iz Evrope.  Nakon par sati odmora po dolasku z Varšavu nekolicina je posetila novootvorenu kancelariju Fondacije za socijalnu edukaciju I, odnedavno, SIN (Studentska inicijativa za politike prema drogama) gde smo, iz prve ruke, saznali o načinu primene metoda smanjenja štete uzrokovane drogama u Poljskoj, konkretno Varšavi, iako SIN funkcioniše i u ostalim gradovima Poljske, npr Krakov. U prostorijama njihove kancelarije smo se videli sa kolegama sa kojima smo pričali o drug checking-u koji postaje osnova njihovog outreach programa. Povodom podizanja svesti i edukacije mladih, SIN i FES su organizovali info pult u okviru #afterparti kapmanje I projekta,   i postavili

#DAZNAMŠTARADIM

Kada se dogodi smrtni ishod kao posledica uzimanja droga i alkohola na muzičkom festivalu ili u klubu, mediji i javnost uglavnom se fokusiraju na činjenicu da je osoba koja je izgubila život koristila nedozvoljenu psihoaktivnu supstancu. Nakon nedavnih događaja u svetu i Evropi, ali i u Srbiji, sve češća je pojava rasprave o bezbednosti mladih usmerena na sprečavanje mladih ljude da koriste psihoaktivne supstance, od krivičnog gonjenja kada je zakonodavstvo u pitanju, do demonizacije kulture noćnog života zbog navodnog podsticanja upotrebe droga.  Iako krvično zakonodavstvo u Srbiji omogućava nadležnim organima da krivično gone organizatora događaja i/ili vlasnika mesta na kome se psihoaktivne supstance koriste, za omogućavanje upotrebe psihoaktivnih supstanci, takva zakonska rešenja su kontraproduktivna, jer posetioci muzičkih festivala i klubova uprkos kriminalizaciji koriste psihoaktivne supstance. Sa druge strane organizatori istih ne obezbeđuju programe smanjenja šte